B sınıfı sürücü belgesi alınabilmesi için; 18 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim (ilkokul – ikinci kademe okuryazarlık belgesi) mezunu olmak, sağlık kurumlarından B sınıfı (1.grup sürücü belgeleri) sürücü olabilir raporu alabiliyor olmak, sürücü belgesi alabilmek için gerekli sabıka kaydına sahip olmak, Söz konusu şartları yerine getirebilen adaylar Trafik ve Çevre Bilgisi, Trafik Adabı, İlkyardım Bilgisi, Araç Tekniği derslerini kapsayan merkezi sistem yazılı sınavda başarılı olurlarsa, (Yazılı sınav bölümünden 70 (yetmiş) ve üstü puan almış aday) sınavda başarılı sayılır.
Ancak üst üste 4 (dört) yazılı sınavda da başarılı olamayan adayın kayıt hakkı sona erer ve kursa tekrar yazılıp , sıfırdan teorik eğitimleri alarak, yazılılara girebilirler. B sınıfı sürücü belgelerinde yönetmelik gereği asgari ; 1 gün 2 ders direksiyon eğitim alanında veya similatör ile sonrasında 7 gün 14 ders akan trafikte olmak üzere toplam 16 ders uygulama eğitimi verilir. Yazılı sınavda başarılı olan ve direksiyon eğitimleri biten adaylar eğitim aldığı direksiyon öğretmeni ve kurum müdüründen oluşan bir komisyonla direksiyon eğitim dersi ön sınavına tabi tutulur. Bu sınavda başarılı olunması durumunda Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılacak asıl direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.
Bu ön sınavda başarısız olan adaya direksiyon öğretmeni tarafından belirlenecek sayıda ekstra direksiyon eğitim dersi verilir ve bu eğitimin sonunda aday yine direksiyon eğitim bir ön sınavına girer.Bu işlem ön sınav geçilinceye kadar devam etmektedir. Etap Sürücü Kursları tarafından direksiyon ait otomobillerden biriyle Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılacak uygulama sınavına giren adaylar sınavda başarılı olurlarsa sertifika almaya hak kazanırlar ve bu sertifika ile Trafik Tescil Bürolarından sürücü belgelerini alabilirler.
Bu uygulama sınavında başarısız olan aday asgari 1 gün 2 ders olacak şekilde tekrar zorunlu direksiyon eğitimine tabi tutulup yeniden uygulama sınava girebilir. Üst üste 4 (dört) direksiyon uygulama sınavında da başarılı olamayan adaylar, aynı kursta kayıt yaptırmak koşulu ile istemeleri durumunda 45 gün içerisinde tekrar kursa yazılırlarsa teorik sınavlardan muaf olarak, yeniden 16 derslik direksiyon eğitimini alarak uygulama sınavı prosedürüne sıfırdan başlayabilirler. Bu 45 gnlük sürenin aşılması veya farklı bir kursu seçmeleri halinde teorik eğitimlere yeniden girip yazılı sınavına da girilmesi gerekmektedir. Eğer kursa başvuru yapan adayın daha önceden alınmış herhangi bir sınıf sürücü belgesi varsa ve B sınıfı ehliyet almak istiyorsa; Teorik eğitim ve sınavdan muaf olup, yukarıda belirtildiği gibi sadece uygulama eğitim ve sınavına aynı koşullarda tabi olunacaktır.
B sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araçlar; sürücüsü dahil en çok 9 oturma yeri (8 + 1) olan ve insan taşımak için imal edilmiş araçlar (midibüs, otomobil) ticari amaçlı kullanılmayan römork ve yarı römork çekmek için imal edilmiş tarım araçları (Lastik tekerlekli traktör). Atv motorsiklet Bu araçların arkasına 750 kg taşıma sınırını aşacak römork veya yarı römork takacak B sınıfı sürücü belgesi sahibi kişiler mutlaka BE sınıfı sürücü belgesi almak zorundadır. Lütfen Römorkla araç kullanmak bölümünden detaylara bakınız.